Huidproblemen

Zeer droge huid

Heeft een aanzienlijk verstoorde huidbarrière; ontstaat wanneer vochtverlies en huidlipiden niet meer worden gecompenseerd.

In het gezicht ziet een droge huid er moe en vaal uit. Soms ontstaan er dunne schilfers en rode vlekken en worden er rimpels gevormd. De huid jeukt, voelt trekkerig aan en wordt ruw en schraal.

De symptomen kunnen vele innerlijke en uiterlijke oorzaken hebben. Enerzijds spelen aanleg en huidtype een belangrijke rol en anderzijds kan er sprake zijn van mogelijke pathologische oorzaken, zoals: neurodermitis, contacteczeem, psoriasis, stofwisselingsaandoeningen en hormonale stoornissen, traagwerkende schildklier, diabetes, zink deficiëntie,…

Mogelijke oorzaken van buitenaf die invloed hebben op de droogte van de huid: weer en wind, zonlicht, veel contact met water, gebrek aan huidverzorging, kleding, schoonmaakproducten,...

Oorzaken die aanzetten tot een extra droge huid: te weinig drinken, zweten, roken, alcohol, stress, medicatie,…

Het is in ieder geval belangrijk om een droge huid goed te verzorgen en de huidbarrière te onderhouden om zo de vicieuze cirkel van een droge huid te doorbreken. Voor dagelijks gebruik raden wij u de BR Barrier Repair Crème uit het Zeitschild Derma Systems gamma aan.    

Overgevoelige huid

De droge huid is weliswaar gevoelig, maar niet elke huidgevoeligheid wordt veroorzaakt door droogheid. In het algemeen is een huid gevoelig als ze zeer snel geïrriteerd raakt en rood wordt. Dit kan bij een droge huid te wijten zijn aan kou/warmte of een verkeerde verzorging. Een gevoelige huid reageert vaak hevig en extreem op bepaalde ingrediënten in cosmetica en verzorgingsproducten. Die inhoudsstoffen moeten voldoen aan strenge wettelijke bepalingen. Ze zijn echter over het algemeen gemaakt voor de normale huid en veroorzaken vaak irritatie bij personen met een gevoelige huid. Het gaat trouwens niet alleen om de ingrediënten zelf, maar vaak ook om de kwaliteit van de specifieke stoffen of inhoudsstoffen.

Emulgatoren, parfums, siliconen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, minerale oliën (paraffine),… zijn een voorbeeld van veelgebruikte ingrediënten die een allergische en gevoelige huid kunnen veroorzaken.


Allergische huid

Bij een allergie reageert het immuunsysteem overgevoelig op bepaalde stoffen. Deze buitensporige reactie van het immuunsysteem richt zich dan tegen normaal verdraagbare en “ongevaarlijke” stoffen. Het lichaam reageert d.m.v. een overproductie aan anti-lichamen, cellen en boodschappers, zoals bijvoorbeeld histamine. Dit om vermeende indringers te bestrijden.

Alle mogelijke allergische reacties, al dan niet zichtbare, kunnen in verband worden gebracht met zowat alle vormen van allergische neveneffecten, t.e.m. levensbedreigende situaties toe!

Het hebben van een allergische huid betekent dat de huid allergisch reageert op stoffen waarmee het in contact is geweest. De symptomen zijn uiteenlopend, variërend van roodheid en zwelling tot jeuk en huiduitslag. De allergische huid reageert evenals de gevoelige huid heftig op ingrediënten in cosmetica en toiletartikelen. Maar ook nog veel andere stoffen kunnen allergische reacties van de huid veroorzaken, cfr. metalen, parfum, dierenharen, planten, voedsel, waspoeder, wasverzachters, kleurstoffen,…

Door in je huidverzorgingsproducten emulgatoren en andere bovengenoemde ingrediënten te vermijden, verklein je substantieel het risico op allergische huidreacties, vooral in het gezicht!

Bevindt de huid zich in een acuut gevoelige fase, dan adviseren wij de Zeitschild Derma Systems producten AR Serum en BR Crème.


Beschadigde huid na behandelingen

Ten gevolge van oncologische behandelingen zie je vaak bijwerkingen als ernstige jeuk, huidontstekingen, scheurvorming van de huid, erythema (rode verkleuringen ten gevolge van vaatverwijding), xeroderma (huidverdikkingen), rosacea,…Allemaal vaak voorkomende huidproblemen die kunnen optreden na radiotherapie, EGFRi of chemotherapie.

Daarnaast zijn er ook nog de laserbehandelingen, bestralingen allerhande, post-operatieve verzorgingen, plastisch chirurgische ingrepen,… waarbij het AR Serum en de BR Crème van onze therapeutische Derma Systems lijn de ideale producten zijn om in combinatie te gebruiken als nazorg.

Neurodermatitis

Neurodermatitis (lichen simplex) is een erfelijke, ontstekende, niet-besmettelijke huidziekte die in Duitsland alleen bijna 4 miljoen mensen beïnvloedt.

Vooral kinderen, maar ook volwassenen, hebben last van symptomen die voor een extreem droge, schilferige, ontstoken huid en hevige jeuk zorgen. Daarnaast treedt altijd vervelling op, meestal op ellebogen, knieën, keel of gezicht. Het evenwicht van de huid wordt door verschillende - vaak moeilijk te vermijden - factoren geprikkeld neem nu door wassen, kou of zon. 

Bij patiënten met neurodermatitis is de huidbarrière beschadigd en wordt een aanzienlijk lagere dichtheid van de beschermende lamellaire structuren waargenomen. Hoewel de ziekte niet te genezen is, kan ze goed onder controle worden gehouden. 

De juiste huidverzorging is in dit geval uiterst belangrijk.

Om de ontstekingsprocessen van de huid te verlichten of te voorkomen hebben we de belangrijkste punten die verantwoordelijk zijn voor jeuk, roodheid of buitensporige huidreacties erkent en specifiek gericht op werkzame bestanddelen. Onze O.L.T.® Technologie behandelt niet alleen symptomen, maar ondersteunt ook actief de regeneratie van de huid doordat het de structuren van een gezonde huidbarrière reproduceert. 

Onze producten zijn speciaal ontwikkeld voor therapie-ondersteuning en tevens geschikt voor toepassing op jonge kinderen.  

Atopisch eczeem

Het woord Atopie komt uit het Grieks en betekent zo veel als 'opzwellen' of 'aan de kook brengen'. Dit is meestal een langdurige, niet-besmettelijke huidontsteking van de epidermis, zijnde de bovenste laag van de huid.

Eczeem is een overreactie van de huid op prikkels uit de omgeving. Eczeem kan zich ondermeer ontwikkelen door een toegenomen talgproductie, uitdroging van de huid, huidbacteriën.

Er zijn verschillende soorten eczeem (cfr. contact-eczeem) dat ontstaat door direct contact met een beschadigde huid of allergenen. Dit soort eczeem is vaak gerelateerd aan een specifiek beroep. Atopische dermatitis (of constitutioneel eczeem) is eczeem dat wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg.

Omdat veel mensen in de loop van hun leven met een of andere vorm van eczeem te maken krijgen, herkennen ze vaak volgende symptomen: zeer rode, gezwollen en jeukende huid die zich in het verloop tot ernstig jeukende blaasjes ontwikkelt. De huid wordt droog en er ontstaan korstjes. Dit proces kan maanden of zelfs jaren duren.

De huidstructuur van personen die aan eczeem lijden verschilt in belangrijke mate met die van mensen met een gezonde huid. De Zeitschild Derma Systems producten behandelen de belangrijkste punten die verantwoordelijk zijn voor jeuk en roodheid. Niet alleen behandelen zij de symptomen, maar ze ondersteunen tevens de beschermingsmechanismen van de huid zelf. Dit door onze O.L.T.® Technologie, waarbij de structuren van een gezonde huidbarrière worden gereproduceerd.


Psoriasis

Psoriasis, of schubziekte, is een huidziekte waar zowaar 2 tot 3% van de bevolking aan lijdt. De oorzaak is een fout in het immuunsysteem.

Psoriasis wordt gekenmerkt door een scherp gedefinieerde rode vlek en jeuk, evenals zilverwitte plekken op de huid.

Het uitbreken van de ziekte kan vele aanleidingen hebben en het verloop is totaal onvoorspelbaar. Veel patiënten hebben last van terugvallen, waarbij het ziektebeeld soms erger wordt en soms bijna verdwijnt. Bij anderen blijft het beeld altijd gelijk.

Psoriasis is chronisch, maar de symptomen ervan kunnen worden verlicht door een effectieve behandeling. Huidverzorging is vooral belangrijk op de aangedane plaatsen en is een basisvoorwaarde voor andere therapieën.

Ons Dermaconcept voor psoriasis-patiënten behandelt niet alleen de symptomen, maar ondersteunt tevens het herstel van de huid. Dit door de structuurvorming van een gezonde huidbarrière te reproduceren. De Zeitschild producten uit de Derma Systems lijn werden speciaal ontwikkeld voor therapeutische begeleiding en zijn optimaal afgestemd op de patiënt zelf.